Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I trappan på Högavångsskolan hänger goda förebilder. Foto: Monika Titor SR
I trappan på Högavångsskolan hänger goda förebilder. Foto: Monika Titor SR

Kontrakt mot alkohol, tobak och droger

"Kontraktet gör det lättare att säga nej"
1:18 min

Var tredje elev på högstadiet i Olofström och Karlshamn har skrivit på ett kontrakt där de lovar att hålla sig borta från alkohol, tobak, doping och droger under hela högstadiet. 

– Idag är det ofta ett negativt grupptryck att man ska börja röka eller snusa eller använda droger. Men vi vill omvända det till ett positivt grupptryck att man ska stå emot istället, säger Sophie Weidemyr, projektledare för ungdomssatsningen Livsstil på Sparbanken i Karlshamn.

Kan vinna 10 000 kronor
I Sparbankens projekt Livsstil har sjundeklassare i Olofström och Karlshamn erbjudits att skriva ett kontrakt med sina föräldrar och banken där tonåringarna lovar att avstå från alkohol, tobak och droger under hela högstadietiden.

Klarar de det kan de vinna 10 000 kronor till körkort. Just nu ligger nästan 500 undertecknade kontrakt på banken. Och på skolavslutningen i juni lottas för första gången 6 stycken presentkort ut.

Föräldrarnas inställning är viktig
Man satsar på 13-16 åringar eftersom det oftast är då man börjar. Säger man nej, då, har det visat sig att det är lättare att avstå även i fortsättningen. Precis som i OVE projektet - Olofströms vuxna är eniga, som P4 Blekinge berättade om tidigare, är föräldrarnas inställning en viktig faktor. Hanna Olofsson i 9 a och Oliver Eriksson i 9 f på Högavångsskolan i Olofström har båda två skrivit på ett kontrakt:

– Det var mest mina föräldrar som ville att jag skulle skriva på, men jag hade inget emot det så jag skrev på, säger Hanna Olofsson.

– Ja det var mina föräldrar också och så var det priset också, säger Oliver Eriksson.

Kontraktet gör det lättare att säga nej

Är de svårt att hålla emot?

– Jag har fått frågan om jag vill dricka när jag var hos en kompis och då sade jag nej, säger Hanna Olofsson.

Varken Hanna eller Oliver har svårt att säga nej till alkohol, tobak eller droger. Men det finns andra som inte klarar det.

– För dem som annars inte hade vågat att säga emot så kan de säga att de har kontraktet så blir det lättare för dem att tacka nej, säger Oliver Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".