Närbild på Christopher Larsson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Media har svårt att få svar från SD

Som folkvald politiker har man skyldighet att svara
1:38 min

Sveriges Radio, Sydöstran och Blekinge läns tidning har svårt att få svar från Sverigedemokraterna.

En av de som reagerar på att det är svårt att få svar av Sverigedemokraterna är nyhetschefen på Blekinge läns tidning, Melina Ekh.

– Det har varit allt från att den reportern som har ringt, att de inte vill prata med just den personen, de tycker att vi ställer frågor som inte är relevanta, att vi är onödigt kritiska, att vi jagar dem, säger hon.

Vad tycker du om det?

Jag tycker så klart inte att det stämmer, vi behandlar dem som alla andra partier. När det kommer upp saker som vi vill ha svar på. När det lämnar förslag, eller nu sist när pratade om deras budget så förväntar vi oss svar precis som från alla andra folkvalda politiker, säger Melina Ekh.

Melina Ekh har valt att skriva i tidningen när Sverigedemokraterna inte svarar.

- Jag tycker att våra läsare ska få veta att de faktiskt låter bli att svara.  

Har de skyldighet att svara?

– Jag tycker att man har det som folkvald politiker. Man har blivit vald och man har fått ett förtroende och i det ingår att svara på frågor till media, säger Melina Ekh, nyhetschef på BLT.

Även tidningen Sydöstran har svårt att få svar från Sverigedemokraterna. Anders Nilsson är nyhetschef på Sydöstran.

– Vid ett tillfälle så fick vår reporter höra av gruppledaren att den artikeln som hon hade skrivit inte föll i god jord alls hos partiet och det skulle hon tänka på till en annan gång, säger han.

Christopher Larsson, grupp ledare för Sverigedemokraterna Karlskrona, har fått möjlighet att svara på detta men ville inte ställa upp på en bandad intervju. Han svarar istället via mejl att han inte håller med om bilden.

– Ibland blir det endast skriftligt då det finns journalister som gör vad de kan för att svartmåla mig och oss, skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".