En stor bunt med morötter och blast. Foto: Leif R Jansson / TT.
Foto: Leif R Jansson / TT.

Ful mat ratas av konsumenterna

"Vill inte köpa bruna bananer"
1:35 min

Konsumenter vill inte ha fula grönsaker. Det här enligt Jordbruksverket, som leder ett gemensamt projekt med Sverige, Danmark, Finland och Norge för att granska svinnet i jordbruket och vad det beror på.

Att konsumenterna ratar grönsaker och frukt som är lite ful leder till att två tredjedelar av isbergssalladen i Sverige aldrig lämnar gårdarna, och mer än var fjärde morot når aldrig butikerna.

Men för Sonja och Roy Persson från Karlskrona är inte utseendet som är det viktigaste.

– Vi vill inte ha besprutat. Det viktigaste är det ekologiska, säger paret.

I Sverige blir cirka 400 000 ton frukt och grönsaker kvar på gårdarna varje år. Och globalt ratas ungefär en tredjedel av allt som odlas.

Och anledningen är att konsumenter inte vill ha frukt och grönsaker som inte ser bra ut.

Detta leder till att butikerna inte köper in ful frukt eftersom det inte går att sälja. Istället plöjs det ner eller omvandlas till djurfoder och biobränsle.

Andreas Rezon är ansvarit för frukt och grönsaksavdelningen på ICA Maxi i Karlskrona och han märker tydligt hur konsumenterna väljer frukt och grönsaker med ögonen, speciellt om den inte är ekologisk.

– Man köper inte bruna bananer. Konsumenterna vill helt enkelt inte ha det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".