Förfallen fasad Foto/TT
Pengar som sparas på snöröjning ska användas till bland annat underhåll. Foto/TT

Snöbrist ger finare husfasader

Snöröjningen är 1,5 miljoner lägre än förra året
1:08 min

Åtta miljoner kronor till godo när Karlskrona kommun slipper snö och kyla i december. Pengarna läggs istället på att rusta upp hustak och fasader.

Anders Kumlin fastighetschef på Karlskrona kommun tittar på kostnaderna för snöröjningen:

– 2013 landade den på 2,8 miljoner och i år så har vi inte sett hela året än men mycket tyder på att vi inte kommer att få speciellt mycket snö innan årsskiftet. När vi gjorde en uppföljning så låg vi 1,3 miljoner det vill säga 1,5 miljoner lägre än förra året på snöröjningskostnaden, säger Anders Kumlin.

Det är en stor summa, vad ska pengarna användas till?

- Det summan är stor, men det är inte den största plusposten. Vi har även lägre uppvärmningskostnader och elkostnader är lägre. Överskotten på de här plusposterna går oavkortat till planerat underhåll och akut underhåll.

Den milda vintern med minskade kostnader för snöröjning, lägre uppvärmningskostnader och lägre elkostnader ger sammanlagt ungefär 8 miljoner plus. Pengar som läggs direkt i det stora svarta hålet – fastighetsunderhåll, där det alltid är underskott, enligt Anders Kumlin.

– Vi har en stor underhållsskuld i kommunen. Den är väl kanske på mellan 200 och 300 miljoner. Så att så fort vi går plus på någon kostnadspost så lägger vi det direkt på planerat underhåll. Vi satsar på ytterskalet. Det är ju sådana åtgärden som att se till så att taken håller tätt, att fasader målas och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".