Många firar silverbröllop i år

"Fler och fler gifte sig"
1:22 min

I år är det 25 år sedan antalet bröllop slog alla rekord. Det var kanske inte främst kärleken som fick paren att byta ringar under 1989 - utan änkepensionen.

På lillejulafton 1989 gifte sig Susanne och Ola Olofsson i Hasslö kyrka. Anledningen var förstås kärleken till varandra, men de ville även passa på att hinna gifta sig innan änkepensionen togs bort.

- Fler och fler gifte sig så det blev ju nästan lite panik där på slutet, vi fick ju ta den tid prästen kunde, säger Ola Olofsson.

Änkepensionen som avskaffades var en rest från det gamla tider då mannen i familjen var den som arbetade utanför hemmet och hade inkomst. Den var till för säkra kvinnan uppehälle om mannen dog.

Den ersattes 1990 med efterlevnadspension som inte är lika förmånlig som änkepensionen, men som gäller både för män och kvinnor.

Det var naturligtvis inte bara Susanne och Ola Olofsson som passade på att gifta sig under 1989. Totalt hölls det 1 919 vigslar i Blekinge det året - jämfört med 664 vigslar året innan. Det var alltså nästan tre gånger så många par som gifte sig året innan änkepensionen togs bort!

Änkepensionen förväntas finnas kvar fram till  2070-2080 då de sista änkorna med rätt till änkepension går ur tiden. Det senaste året betalade pensionsmyndigheten 12 miljarder i  änkepension till 286 000 änkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".