Lena Hasselgren, Viveca Nilsson, Marita Lindblad, Rosa Samuelsson, Sofie Persson och Bodil Wiberg akuten BLS Karlskrona. Foto: Carina Melin
Lena Hasselgren, Viveca Nilsson, Marita Lindblad, Rosa Samuelsson, Sofie Persson och Bodil Wiberg håller ställningarna på akuten i Karlskrona. Foto: Carina Melin

Akuten håller julöppet med glad min

"Alla är gladare än vanligt"
1:25 min

Mitt i julefriden är det ändå verksamheter som måste fortsätta. En av dessa är förstås Blekingesjukhusets akutmottagning, som håller öppet precis som vanligt.

Julhelgen är som vilken helg som helst, förutom att alla är lite gladare än vanligt.

Och Viveca Nilsson minns nästan inte hur många jular hon har jobbat.

– Ja du, det är kanske den femtonde, om det räcker, säger hon.

Tillhör veteranerna
Viveca Nilsson tillhör veteranerna, så hon är inställd på att jobba varannan jul som är det som gäller på akuten, och inväntar nyår när hon är ledig. I väntrum och korridor sitter folk tålmodigt och väntar på sin tur.

– Det är ungefär samma krämpor folk söker för, och julhelgen är inte annorlunda än andra helger, säger Viveca Nilsson.

Lugnt hittills
Hittills har julen varit lugn på akuten, och om det är lugnt innebär det att personalen också kan fira lite, enligt Lena Hasselgren, som jobbar sin tionde jul.

– Vi har lite knytkalas, och så försöker vi sitta ner tillsammans, annars får man ta det på springande fot, säger hon.

Även om julhelgen är som vilken annan helg som helst, så skiljer den sig i alla fall på en punkt, folk är lite gladare än vanligt, tycker Viveca Nilsson.

– Det är mer uppåt både bland personalen och dem som kommer, det är ju jul, säger Viveca Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".