Stor gasläcka i Karlshamn

Magnus Kärvhag om insatsen
0:34 min

Tonvis med gasol läckte igår kväll ut från Eons anläggning i Stillerydshamnen i  Karlshamn. Både räddningstjänst från flera stationer och polis var på plats, men vid midnatt var läckan under kontroll.

Orsaken är ett stort läckage från en ledning som tillhör elbolaget EON. Det är det extremt brandfarliga propan som läcker. Riskradien är 300 meter och avspärrningar görs. 

– Hela terminalen är avspärrad, berättar Magnus Kärvhag, räddningsledare vid Räddningstjänsten Västra Blekinge.

Han berättar att det hittills inte behövts göra någon utrymning. Eventuellt kan större avspärrningar göras senare under kvällen.

– Vi jobbar för fullt och tar nytt beslut vid 18-tiden, uppger Magnus Kärvhag för P4 Blekinge.

– Vi har en patrull på plats som spärrar av området med en radie på 300 meter, säger Kim Hild på Blekingepolisen. Men strax för klockan 19 utökades avspärrningen då polisen även stängde av Metallvägen.

Polisen har ännu inte gått ut med ett så kallat viktigt meddelande för allmänheten, och enligt Kim Hild verkar det inte som att det kommer att behövas. Polisen är också på plats för att undersöka om det kan ligga något brott bakom händelsen.

Louise Gudmundsson på Eon:s pressjour säger att man just nu inte vet hur läckan har uppkommit.

– Vi kan bekräfta att vi har en läcka i en gasterminal. Läckaget har uppstått i ett kabeldrag till bergrummet. Vi kommer snart ha ett telefonmöte om händelsen, säger Louise Gudmundsson.

Hon säger att närboende får information av räddningstjänsten om vad som gäller. Räddningstjänsten har knackat dörr, men säger att det inte är någon fara för allmänheten.

– Närboende just nu är boende på Kapten Holms väg och Munkahusvägen. Vi ser självklart allvarligt på detta och fokus ligger på att stoppa läckaget så fort som möjligt. Men just nu finns ingen tidsplan, säger Gudmundsson till P4 Blekinge vid 19-tiden.

Enligt polisen har Metallvägen spärrats av. Läget uppges vara under kontroll men räddningstjänstens arbete på plats beräknas ta tid.

Läckan är nu tätad och Eon har spärrat av tillflödet av gasol. Enligt Louise Gudmundsson inleds nu arbetet med att ta reda på hur läckan kunnat uppstå.

Klockan 11 idag kommer det att hållas en pressträff på brandstationen i Karlshamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".