Gunvor ledde till 120 gripanden

1:14 min

Stödgods för cirka 15 miljoner kronor har så här långt i år tagits i beslag under polisens Insats Gunvor i Skåne och Blekinge.

Polisinsatsen har även lett till att drygt 120 personer gripits misstänkta för att ha försökt föra ut stulet gods ur landet.

– Ser vi till antalet gripna, ser vi till antalet underrättelser och ser vi till godsvärde så är jag nöjd så här långt, säger kommissarie Börje Aronsson som är ansvarig för insats Gunvor.

Insats Gunvor drog igång den 3:e mars i år och innebär skärpta poliskontroller av fordon på väg ut ur landet och ett ökat underrättelsearbete.

Stulna bilar, verktyg, maskiner, skrot och tonvis med kläder är en del av det stöldgods som polisen tagit i beslag och mycket har kunna gå tillbaka till de rätta ägarna.

– Ser man till bilar, maskiner och verktyg och sådant så vill jag påstå att det mesta är prickat och återlämnat till ursprunglig målsägare

Enligt Börje Aronsson visar insats Gunvor och en liknande insats i Stockholm, Gunder, att utflödet av stulet gods från Sverige är högt och att många stölder sker i organiserad form.

– Där vi har en liten bit kvar, men där jag tycker att vi ändå är på väg, det är att vi ska komma längre upp i den så kallade kedjan, med organisatörer, för ofta är det att de som kör ut med godset från Sverige det är inte tjuven utan det är bara transportören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista