Tre personer sitter bredid varandra i en soffa. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Gruppledaren Gabriella Bergholts, delprojektledaren Morgan Bengtsson och deltagaren Gunilla Stark. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Målning och musik får psykiskt sjuka att må bättre

"Jag har haft tankar på att ta livet av mig"
1:30 min

Aktiviteter som matlagning, biobesök, målning, skogspromenader och musik har fått psykiskt sjuka i Blekinge att må bättre.

Projektet Kultur och hälsa har nu pågått i ett och ett halvt år. Syftet är att hjälpa psykiskt sjuka att få en bättre livskvalitet.

En av deltagarna är Gunilla Stark från Sölvesborg som bland annat lider av social fobi och generell ångest. Hon har tidigare mått mycket dåligt.

– Jag har mått fruktansvärt dåligt och har många gånger haft tankar på att ta livet av mig, säger hon. 

"Blivit sedd och accepterad"
Under tre terminer har Gunilla Stark träffat andra med psykisk funktionsnedsättning och tillsammans har de bland annat varit på bio, gått ut i naturen, målat, drejat med lera och sjungit. Att få vara med på gruppträffarna har fått henne att må bättre. 

– Det viktigaste har varit att få komma till en plats där jag är sedd och accepterad, där folk inte ser ner på mig, säger hon.

Välbefinnandet har ökat
Hittills har 170 personer deltagit i projektet och delprojektledaren Morgan Bengtsson i Sölvesborg berättar att de första preliminära mätningarna som gjorts visar att många mår bättre.

– Psykiska problem har minskat när vi har mätt deltagarnas välbefinnande. På en skala mellan ett och tio så var medel när de startade 4,7 och det är uppe på 6,1 nu. Det värmer gott i hjärtat, säger delprojektledaren Morgan Bengtsson. 

Skäms inte längre
För Gunilla Starks del så märker hon som sagt stor skillnad nu jämfört med när hon började i projektet. 

– För det första att jag själv vågar prata om det idag, att jag inte längre skäms för att vara psykiskt sjuk. Och så får jag också ta del av alla andras tuffa kamp i livet och det gör att jag känner att jag inte är ensam, säger Gunilla Stark. 

Kultur och hälsa

Projektet är ett treårigt projekt som drivs av länets fem kommuner, Landstinget Blekinge, Region Blekinge och Blekinge läns bildningsförbund. Satsningen kostar 11 miljoner kronor och hittills har 170 personer varit med. Projektets syfte är att hjälpa psykiskt sjuka i Blekinge att må bättre och få bättre livskvalité. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".