Mulo Djopa
Mulo Djopa är vice ordförande i Islamska föreningen. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Oroligt efter flera moskébränder

"En främlingsfientlighet som växer"
6:33 min

Efter brandattackerna mot moskéer i Eskilstuna och Eslöv i helgen som polisen rubricerat som mordbrand så ökar oron nu även bland muslimer i Blekinge.

Mulo Djopa kommer ursprungligen från Bosnien och är troende muslim. Han säger att attackerna bygger på främlingsfientlighet, en ökad avsky mot islam runt om i Europa. Tidigare har han och andra i islamska föreningen sovit över och vaktat sina lokaler, samt ökat säkerheten med kameror och larm just på grund av motsättningen mot muslimer.

Ökad rasism
Han säger att det beror på en ökad flyktingström till Europa, många av dem muslimer och att denna ökande rasism då får utlopp i olika våldsaktioner.

– Det är mycket lätt att göra detta utan att bli straffad, säger Mulo.

Att vi i Sverige ännu inte förstår vidden av varför man tvingas fly från sina länder betonar han också.

Lever under press
I samband med de senaste årens attentat så lever Mulo och fler andra muslimer under press, att vissa grupperingar vill provocera muslimerna till att reagera för att sedan kunna säga att sådana är muslimer.

– Om man öppnar tidningar, eller kollar på nyheterna idag, så visas oftast muslimerna som farliga, att de spränger sig själva och vill sprida islam, säger Mulo.

Därmed sprids enligt Mulo en bild av muslimen som farlig för människor som inte är engagerade. Han betonar också att grupperingar som IS, som skapar en felaktig bild av islam, inte är erkända av Islamska auktoriteter runt om i världen.

Behövs förebilder
Med så många negativa bilder som skapas kring islam så saknar man positiva muslimska förebilder.

– De saknas i media. De finns ju, men de får inte utrymme i de medier där människor får information, säger han.

Han tycker också att man ska belysa de vanliga svenskar som trivs med sina grannar som är muslimer för att skapa fler positiva bilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".