Fyrverkeripjäser. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Färre butiker vill sälja nyårsfyrverkerier

butikschef: "Det är av omsorg för djuren"
1:08 min

Att sälja nyårsfyrverkerier blir allt mindre populärt. Det är redan många livsmedelsbutiker som har beslutat sig för att sluta sälja raketer, och nu följer fler efter.

Sedan några år tillbaka säljer varken ICA- eller Coop-butiker fyrverkerier och i år kommer även butikskedjan City Gross att sluta sälja nyårsraketer.

Markus Teghmo är butikschef för City Gross i Karlshamn och han ser bara positivt på butikskjedjans beslut att sluta sälja raketer:

- Det känns jättebra att vi äntligen satt ner foten i frågan och slutat sälja fyrverkerier. Det är främst med hänsyn till  och av omsorg för djuren som vi tagit detta beslut, säger han.

En ny undersökning som gjort på uppdarag av försäkringsbolatet IF visar att allt fler svenskar vill förbjuda rakterskjutandet helt och hållet, eller åtminstone begränsa tillgången av raketer för privatpersoner.

Att butikskedja efter butikskedja nu väljer att sluta sälja nyårsraketer beror är dels för att skydda djur och miljön, men främst på att butikernas kunder önskar det.

- Vi har haft en del synpunkter från våra kunder i Karlshamn, vi har ju sålt rakteter tidigare år och efter att ha utvärderat förra året kände vi att det var rätt väg att gå, att sluta sälja, säger Markus Teghmo.

- Det har bara varit positivt. Många lyfter frågan med djuren, men också att personskadorna förhoppningsvis minskar, bättre för miljön och så vidare. Vi har inte fått någopn negativ reaktion alls faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".