Gabriela och Michail vid frukostbordet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Gabriela och Michail såg ingen annan utväg än att lämna Rumänien för att tigga i Ronneby. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Hjälp i flera steg för tiggare i Ronneby

"Människor i Ronneby har varit fantastiska"
10 min

Sedan början av december finns det tak över huvudet och en varm säng för de som tigger i Ronneby.

Kursgården på Aspan utanför Ronneby fungerar sedan en tid tillbaka som ett boende för de EU-migranter som fins i kommunen för att tigga pengar.

Hjälpa i Rumänien
Anders Stenberg som ingår i "Nödhjälpen i Blekinge" berättar att det här är en akut hjälp, men att det samtidigt pågår ett arbete med att försöka hitta ett jobb till Michail och Gabriela.

– Det finns exempelvis funderingar på att dem skulle kunna hjälpa till och sälja tidningen "Faktum" som sälja av hemlösa runt om i landet.

Men Anders talar också om ett fortsatt stöd till tiggarna ner dem har återvänt till Rumänien.

– Det handlar om att hjälpa till ett bättre liv med förhoppningen att man ska slippa åka till kalla norden för att tigga.

En bättre framtid
Michail och Gabriela berättar att man som rom i Rumänien har problem med allt och att det var ett svårt men nödvändigt beslut att ta sig till Sverige för att tigga pengar.

– Det är svårt att säga hur framtiden ska bli, men vi har egentligen bara de önskningar som alla har, att få ett jobb och kunna ge en bättre framtid och en skolgång för våra barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".