F17-anställda beredda att rycka ut för Nordic Battlegroup

"Som militär är man van att stå beredd"
5:40 min

Runt 80 anställda vid F17 i Kallinge är beredda att rycka ut med några dagars varsel om det behövs hjälp någonstans i världen. 

Från första januari till sista juni i år har drygt 1 900 svenska militärer höjd beredskap för att rycka ut till krisområden. Ungefär 80 av dem kommer från Kallinge och F17. De står nu beredda att med några dagars varsel göra en insats om EU bestämmer att det behövs någonstans i världen. Det kan handla om konflikter, naturkatastrofer eller fredsbevarande insatser. 

Chefen för Nordic Battlegroup på F17 Adam Nelsson berättar vad Nordic Battlegroup egentligen är. 

– Det är en stridsgrupp inom EU som byts ut varje halvår. Ett slags krishanteringsinstrument, berättar han.

Inom 96 timmar ska de anställda vara på sitt jobb om EU kallar till insats. Inom 10 dygn ska hela styrkan finnas där krisen är, oavsett om det gäller Afrika eller Balkan. 

– Som militär är man ganska van vid sådana arbetsförhållanden och att de arbetsuppgifter man tilldelas kan vara riskfyllda, berättar Adam Nelsson. 

Nordic Battlegroup

Nästan 2 500 personer från Sverige, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge som står beredda att rycka ut till kriser och katastrofer runt om i världen när EU beslutar om insats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".