Kerstin Johansson och Margit Nygren reste under 80-talet runt i världen för att verka för fred. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
1 av 3
Kerstin Johansson och Margit Nygren reste under 80-talet runt i världen för att verka för fred. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

30 år sedan de pressade makthavare om kärnvapen

23 min

I år är det 30 år sedan den stora Fredsresan, som utgick från Ronneby. Tre Ronnebykvinnor var med om att ställa statschefer mot väggen gällande kärnvapen och fred. 

Fredsresan, som arrangerades av Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet utgick från Brunnsparken i Ronneby och bestod av bussar som körde upp till Stockholm.

Där delades det ut fredsblommor till bland andra Olof Palme och sedan fortsatte resan för en del med flyg ut i världen. Syftet var att tala med makthavare för att få dem att verka för nedrustning av kärnvapen. 

Ronneby blev nav
Tre av de engagerade, Kerstin Johansson och Margit Nygren och Elisabeth Gerle kommer från Ronneby och minns sitt engagemang med glädje.

– Ronneby blev ett viktigt nav i den här rörelsen, som var enormt stor. Flera av oss fick tjänstledigt från våra jobb för att arbeta med projektet, berättar Elisabeth Gerle.

Margit Nygren berättar om de vita bussar som tog aktivisterna från Ronneby till Stockholm. 

– De skulle symbolisera Bernadotte som under andra världskriget tog med flyktingar från lägren i Tyskland i vita bussar. Fredsresan genomsyrades av symbolhandlingar, förklarar hon.  

Besökte 105 länder
Elisabeth Gerle var en av dem som fortsatte resan ut i världen.

– Vi hade med oss fem frågor om fred till världens ledare (se faktaruta). Sammanlagt besökte den stora Fredsresan 105 länder. Det var ett sätt att markera att USA och Sovjet, som var supermakterna på den tiden, inte hade rätt att bestämma över hela världens folk, berättar Elisabeth Gerle.

Resan avslutades med ett "folkets toppmöte" i New York, där högt uppsatta diplomater och forskare tog emot de svar som aktivisterna hade samlat in från statscheferna.  

– De fick diskutera hur man skulle gå vidare med de svar som regeringscheferna hade gett.  

Vad fick ni för svar då?

– De flesta svarade ja på frågorna, men Danmark svarade nej på frågan om att hålla sin militärmakt på hemmaplan. Det var den senare Natochefen som svarade nej på det. 

Annat än landstinget
Att projektet blev så stort blev nästan lite chockartat, berättar Margit Nygren. 

– Jag förstod inte att det skulle bli så stort. Det var inte samma sak som att vara tjänsteman på landstinget där jag jobbade, säger hon och skrattar. 

Den stora fredsresan

Det var på svenskt initiativ som den största aktionen i Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF:s, historia ”Den stora Fredsresan” sattes igång 1984. Aktionen gick ut på att delegationer sammansatta av kvinnor från skilda nationaliteter och världsdelar besökte samtliga FN-länders regeringar för att ställa dem fem frågor som skulle besvaras med ett ja eller ett nej.

Källa: IFKK.se

Frågorna som ställdes till makthavarna

  1. Vill ni förbjuda ert lands försvar att lämna ert eget lands territorium – om alla FN-länder gör detsamma?
  2. Vill ni förbjuda kärnvapen och andra massförstörelsevapen i ert land – om alla andra FN-länder gör detsamma?
  3. Vill ni förbjuda all vapenexport från ert land – om alla andra FN-länder gör detsamma?
  4. Vill ni satsa på att rent vatten, mat, elementär hälsovård och skolutbildning garanteras i hela världen?
  5. Vill ni lösa konflikter med andra länder genom fredliga medel, inte genom militära åtgärder eller hot om sådana?

Källa: Internationella Kvinnoförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista