Ett hotellrum med två sängar. Foto: Jon-Michael Josefson/TT
Fler privatpersoner väljer att bo på hotell. Foto: Jon-Michael Josefson/TT

Privata gäster allt viktigare för hotellen

Aldrig tidigare har privatpersoner varit så viktiga för landets hotell som nu. Nästan fyra av tio rum bokas av privatpersoner.

Utvecklingen för landets hotell präglas förstås mycket av hur konjunkturen utvecklas. Numera är det dock inte bara affärsresenärer och konferensgäster som generar intäkter till hotellenägare. Privatgäster blir allt viktigare.

Björn Arnek är branschekonom på branschorganisationen Visita.

– Dels beror det på att människor får det bättre, man har mer pengar att röra sig med. Möjligheterna att resa och transporterna har blivit bättre och det påverkar, säger han.

Förra året var 39 procent av alla rum belagda av privatgäster. Därmed är de viktigare än de varit någon gång tidigare för landets hotell.

– Trenden är att det är privatgästerna, alltså privatresandet, som ökar mest, det gäller inte bara i Sverige utan även utomlands. Det har man sett de sista åren att privatgästerna blir allt viktigare för hotellen och jag tror det är en trend vi kommer få se framöver också, säger Björn Arnek.

Det finns också en trend att bo på hotell i samma stad som vi bor i. Tidigare nöjde vi oss med att gå ut och äta middag, men det har blivit allt vanligare att även ta in på hotell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".