Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

P-pillers inverkan på kvinnor granskas

Publicerat tisdag 6 januari 2015 kl 11.40
Kartor och lådor med p-piller. Foto:Jonas Ekströmer/TT
Många kvinnor tackar nej till p-piller på grund av biverkningarna. Foto:Jonas Ekströmer/TT

Fler unga kvinnor säger nej till p-piller. Inte sällan avstår kvinnorna på grund av upplevda bekymmer med nedstämdhet och minskad sexlust.

Nu granskas p-pillers inverkan på kvinnors livskvalitet i en stor studie.

Över en halv miljon kvinnor förskrevs p-piller 2013. Bland unga kvinnor mellan 15 och 24 år använder drygt fyra av tio p-piller.

Mår dåligt
Men användningen minskar. Jämfört med 2006 har andelen kvinnor som hämtat ut p-piller sjunkit med sex procent, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister. Störst är minskningen bland kvinnor 25-34 år, där andelen minskat med 13 procent.

– I min vänskapskrets minskar det också. Jag tror att folk är mer medvetna nu om att vi stoppar i oss hormoner som inte ska vara i kroppen. Jag blev själv negativt påverkad av dem, säger 33-åriga Alexandra Alegren i Stockholm.

En del kvinnor upplever att de mår dåligt av sina p-piller. Många tycker att p-piller påverkar humör, vikt och sexlust. Men det finns få vetenskapliga studier som undersökt detta.

Outforskat område
– När det gäller allvarliga medicinska risker vet vi en hel del, men när det kommer till livskvalitet och hur man känner sig vet vi nästan ingenting, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet.

Hon leder just nu en studie med 300 kvinnor för att bidra till mer kunskap på området.

– Det är jätteviktigt att undersöka eftersom den vanligaste orsaken till att man slutar med p-piller är just upplevd nedstämdhet och minskad sexlust, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Under tre månader får hälften av kvinnorna p-piller och resten placebo. Samtidigt ska de rapportera om symptom och upplevd livskvalitet.

Märklig okunnighet
P-pillret fyller 50 år i år. Att okunnigheten fortfarande är så stor kan tyckas märkligt, säger Angelica Lindén Hirschberg.

– Med tanke på att uppemot 40 procent av unga kvinnor numera använder hormonella preparat, ibland i decennier, är det angeläget att också titta på hur man kan påverkas allmänt av det, säger hon.

Hon framhåller att det inte alls är säkert att studien kommer att visa en negativ inverkan på livskvaliteten.

– Att ha en ofördelaktig föreställning om p-piller från början kan också påverka hur man mår. I vissa fall kan kvinnor säkert påverkas negativt, men vi tror inte att det gäller generellt, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Biverkningar
En del kvinnor väljer också bort p-piller eftersom de är rädda för allvarliga biverkningar som blodpropp. De senaste tio åren har 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan vållad av p-piller, enligt Läkemedelsverket.

– Det finns risker med p-piller, men upprepade och omfattande utvärderingar har visat att nyttan helt klart överväger riskerna. Att vara gravid och gå igenom en förlossning eller en abort är inte heller riskfritt, säger Viveca Odlind, gynekolog och professor vid Läkemedelsverket.

TT

 

 

 

Blodpropp

Kombinerade p-piller som också innehåller östrogen har blodpropp som allvarlig men sällsynt biverkning. De senaste tio åren har Läkemedelsverket fått in 21 rapporter om dödsfall som kan kopplas ihop med p-piller.

Samma period fick myndigheten in 821 rapporter om olika slags biverkningar - 146 fall handlade om blodpropp i lungan.

Varje år ansöker cirka 30 kvinnor om ersättning från Läkemedelsförsäkringen i fall som rör p-piller. De allra flesta rör blodproppar.

Källor: Läkemedelsverket och Läkemedelsförsäkringen. (TT)

Effekter på humöret

Det finns ytterst få studier om psykiska och sexuella symptom av p-piller. Den kunskap som finns visar att de flesta mår oförändrat bra eller bättre på hormonella preventivmedel.

Negativa effekter på humör och sexlust är dock inte helt ovanliga biverkningar. Omkring 15 procent rapporterar sexuella biverkningar. Mellan 4 till 10 procent rapporterar försämring, av ångest och/eller depression. Att förutse vilka som kommer att drabbas av biverkningar är svårt.

Källa: Läkemedelsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".