En man i badmössa som crawlar. Foto: TT
Många som tävlar i triathlon vill lära sig crawla effektivare. Foto: TT

Fler vill gå i vuxensimskola - triathlonboom ligger bakom

"Våga lägga näsan i blöt"
5:53 min

Intresset bland vuxna att gå i simskola ökar i Blekinge. Men det handlar inte om att lära sig simma från grunden, utan om att bli snabbare och bättre inför triathlontävlingar. 

En av dem som lär redan simkunniga vuxna att bli snabbare och bättre är Anders Pankan Sundquist i Kallinge som bedriver en privat simutbildning. Han har märkt en stor ökning av intresset för simning, med runt 30 procent fler anmälningar jämfört med i fjol. 

Anledningen tror han är den ökade populariteten för triathlontävlingar som Kustjagaren, där simning är en av grenarna.

– De tycker att simningen är svår och att de har svårt att återhämta sig från den inför löppassen, säger Anders Pankan Sundquist.  

Men det finns även de som tvingats lägga av med andra motionsformer på grund av skador, och som nu söker sig till simningen istället. 

– Kanske har man dragit på sig hälsporre eller så och då är simning ett väldigt skonsamt alternativ, som ändå ger bra pulshöjning, berättar Anders Pankan Sundquist. 

Vad är det då som flest behöver hjälp med när de ska lära sig att crawla, som är det snabbaste simsättet? Enligt Anders Pankan Sundkvist handlar det om att våga "lägga näsan i blöt". 

– Vissa blir blockerade när de måste ha näsan under vatten, vilket man måste i crawl. Det gäller att inte vara rädd att få vatten i näsan, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".