Resterna av ett ölflak gör sällskap med en oljedunk bland det kastade skräpet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
1 av 3
Intill de uppställda lastbilarna ligger skräpet i drivor. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Skräp i drivor vid lastbilsparkering

"Det ser förskräckligt ut"
1:24 min

Sakta men säkert har det vuxit upp en soptipp vid färjeterminalen på Verkö i Karlskrona.

Det handlar om uppställningsplatsen för lastbilarna som väntar på att få köra ombord på färjorna. Karl-Johan Svärd som är gatu- och parkchef hos Karlskrona kommun är den som än så länge ansvarar för den spontana soptippen.

– I dagarna håller vi på att röja upp i området så att det ser tipp topp ut när vi lämnar över ansvaret till KBP, berättar Karl-Johan Svärd.

Flaskor med urin
Det blir alltså Karlskrona Baltic Port, ett kommunägt bolag som i framtiden kommer att få röja upp bland ölflaskor, oljedunkar och vad som ser ut att vara pet-flaskor fulla med urin.

Karl-Johan Svärd har själv varit ute på studiebesök i dagarna och var allt annat än glad över det han fick se, särskilt som det bara några hundra meter bort finns containers att slänga sitt skräp i.

Snöbollseffekt
Om situationen blir annorlunda när de nya ansvariga tar över vågar inte Karl-Johan Svärd gissa. Men en sak har han under åren lärt sig. Där det uppstår den minsta lilla skräphög, där kan man vara nära 100-procentigt säker på att saker kommer att hamna om man inte röjer upp.

– Det blir nästan legitimt att börja kasta saker och sedan är det som att en snöboll har satts i rullning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".