En bild på kvitton och tett resekort. Foto: privat
På ett dygn höjdes månadskortet rejält. Foto: Privat.

Biljettpriset höjs med 29 procent för pendlare

"Höjningen är helt horribel"
1:40 min

Det har blivit rejält mycket dyrare att busspendla mellan Karlskrona och Kalmar. Vid årsskiftet höjdes biljettpriset för ett månadskort med 330 kronor. På ett år blir det en ökning med nästan 4 000 kronor.

Vad tycker du om det här? Kommentera!

Pernilla Fröberg från Sturkö och Karin Andersson från Möcklö är två av pendlarna som varje dag åker buss mellan Jämjö och Kalmar. Båda tycker att höjningen är orimligt hög.

– Med den här höjningen så lönar det sig inte att åka kollektivt, säger pendlaren Pernilla Fröberg.

– Jag tycker inte det är acceptabelt med en så pass hög höjning, säger Karin Andersson.

Behöver få in pengar
Det är Kalmar Länstrafik som står för den stora höjningen. 320 kronor höjer KLT med, vilket är en höjning med 28 procent. Blekingetrafiken höjer med 10 kronor. Tillsammans blir det en ökning med 29 procent.

Jessica Rydell (MP) är landstingsråd i Kalmar och en av politikerna som varit med och bestämt att biljettpriset ska höjas. Bakgrunden är att länstrafiken har utökat trafiken och behöver få in mer pengar. Hon säger även att det var tre år sedan priset höjdes. 

– De här 30 dagarskorten höjer vi från en väldigt låg nivå. Man har rest väldigt billigt med de korten, säger Jessica Rydell.

"Fortfarande förmånligt pris"
I rena pengar handlar den så kallade låga nivån om 13 600 kr per år som pendlare mellan Karlskrona och Kalmar betalat. Nu höjs det till 17 600 för ett år. Men politikern Jessica Rydell vill hellre räkna vad det kostar per resa.

– Att resa tio mil för 41 kronor är fortfarande ett väldigt förmånligt pris, säger hon.

Det håller dock inte pendlarna Pernilla Fröberg och Karin Andersson med om. De menar istället att med den senaste höjningen så är det inte längre hållbart i längden att åka kollektivt mellan Kalmar och Karlskrona.

– Antingen blir det att samköra, flytta eller säga upp sig, säger Karin Andersson. 

Att fortsätta att busspendla är inget alternativ?

– Nej, inte för mig, säger Pernilla Förberg. 

Har ni någon förståelse för att man behöver höja priset?

– Absolut det har jag, men inte med 28 procent, fortsätter hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".