Jas Gripen med spaningskapsel. Malin Hoelstad / SvD / TT
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Försvarsmakten avvisar kritik om Nordic Battle Group

"Vi bedömer att vi klarar av beredskapen ändå"
9:12 min

Militärstrategen Stefan Ring ifrågasätter om Sverige kan upprätthålla sin försvarsberedskap under tiden Nordic Battle Group är ute på internationella uppdrag. 

Fram till halvårsskiftet står Nordic Battle Group beredda att rycka ut på uppdrag initierade av EU.

Från Blekinge deltar 80 anställda från F17. Inom 10 dygn ska hela styrkan kunna finnas där krisen är, oavsett om det gäller Afrika eller Balkan.

Kritik
Stefan Ring, militärstrategisk expert, riktar nu kritik mot Sveriges deltagande i NBG-projektet.
Han menar att Sverige kan få svårt att försvara sina gränser under tiden Nordic Battle Group är ute på internationellt uppdrag.

– Om ett beslut att sätta in Nordic Battle Group skulle fattas, då väger man ju in säkerhetssituationen som råder vid det tillfället. Med det omvärldsläget vi har just nu och med de bedömningarna vi gör är det ingenting som skulle hindra att man sätter in NBG i en insats under den kommande sexmånadersperioden. Vi klarar beredskapen ändå som vi bedömer det just nu, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef. 

Ett starkt stöd 
Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, säger att de beslut som tas från politiskt håll bygger på Försvarsmaktens bedömningar.

– De är ju proffsen här. Det finns också ett väldigt starkt stöd för det svenska deltagandet, säger hon.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".