Kallingepar var först med att registrera partnerskap

"Vi har kämpat för det länge"
8:04 min

Den här veckan firar partnerskapet 20 år och Alvar Ahl och hans partner Björn Åke Pettersson från Kallinge var de första i Blekinge som ingick registrerat partnerskap.

Alvar Ahl träffade partnern Björn-Åke Pettersson 1974 och året därefter blev de kära och bestämde att när det gick så skulle de ingå så kallat registrerat partnerskap. Den här veckan är det 20 år sedan det blev det lagligt för homosexuella och lesbiska att göra det.

– Vi har ju kämpat för det länge och det var ju underbart att beslutet togs. Vi stod på barrikaderna precis som alla andra som ville ha fram något, säger Alvar Ahl.

Alvar och Björn-Åke har aldrig smugit med sin relation och alltid känt sig accepterade och blivit välbemötta i Kallinge.

– Det fanns väl smygare men Björn Åke och jag var alltid öppna. När vi hade kiosken i Kallinge så frågade de så fick de veta. För ärligheten varar längst och vi blev väldigt accepterade i samhället.

Och det har blivit ännu bättre sen dess tycker Alvar.

– Det är en helt annan atmosfär på den fronten för oss homosexuella idag, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".