Nicklas Platow (M) sitter framför bokhyll. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Nicklas Platow kritisk mot förra ledningen. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Platow: Vi blundade för krisen i socialnämnden

Platow: Ansvaret på mig också
1:15 min

Nicklas Platow lämnar nu politiken helt - och kritiserar nu hur Femklövern i Karlskrona heller satsade på byggnader än på den blödande socialnämnden.

Nicklas Platow lämnar nu politiken helt och Karlskronapartiet, som han startade innan valet, kan gå i graven redan till våren.

Nu tar han bladet från munnen och beskriver hur Karlskronas förra ledning under 2011, 2012 och 2013 fick larm om hur illa ställt det var i socialnämnden. Men att politiken istället valde att lägga pengar på annat.

– Ledningen la pengar på sånt som syns och kan presenteras som en satsning i en pressrelease, säger Nicklas Platow.

Bär själv en skuld
Han satt själv i kommunstyrelsen för Moderaterna och säger att han själv också bär en skuld.

– Alla politiker i ledande befattningar, och jag har varit en sån, bär ett ansvar. Ett ansvar jag bär med många andra, säger Nicklas Platow.

Politiker blundade
I våras mördades åttaåriga Yara och då blottlades hur sociaförvaltningen misslyckats med att skydda henne. Att, som Nicklas Platow menar, politikerna blundat i så många år för resursfrågan och nu skjuter till pengara och tillsätter utredningar tycker han är pinsamt.

– Det här har man ju vetat i flera år. Att det varit brist på resurser och för få handläggare fick vi veta av revisorerna i flera år. Ändå gjordes inget åt det, säger Nicklas Platow.

Partiets framtid avgörs till våren
Nu lämnar han politiken. Till våren ska Karlskronapartiet ha årsmöte och då avgörs partiets framtid.

– Jag fortsätter inte. Jag vill ha verkstad och det känns meningslöst när vi inte fick några platser i fullmäktige och nämnder. Det är ganska naturligt, säger Nicklas Platow.

P4 Blekinge har sökt politiker i den förra ledningen utan att lyckas.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".