Paris, gisslan, terror
Foto: TT

Fransk polis jagar ung kvinna

Presidenten i natt: Det är en tragedi för nationen
1:42 min

Sedan tre terrorister i går sköts ihjäl av fransk polis söker myndigheterna nu en ung kvinna. Hon misstänks för delaktighet i terrordåden som skakat landet och krävt 17 dödsoffer.

Tre dagar av terror är över. Fransmännen kan andas ut, men sörjer 17 personer som sköts ihjäl av de tre gärningsmännen. Dessa dödades i sin tur av polisen i dramatiska eldstrider.

Men en ung kvinna söks fortfarande och många frågor återstår.

Kända av polisen
Det stora frågan som många ställer är hur de tre terroristerna kunde planera sina dåd och bygga upp en ansenlig vapenarsenal utan att myndigheterna kom dem på spåren. Alla tre var kända av polisen sedan tidigare.

Premiärminister Manuel Valls medgav på fredagskvällen att de blodiga dåden vittnar om ett "klart misslyckande" för fransk underrättelseverksamhet, rapporterar AFP.

Åklagaren François Molins berättade vid en pressträff på kvällen att de tre gärningsmännen var tungt beväpnade, med bland annat brandbomber och ett laddat raketgevär, två kalasjnikov, kulsprutepistoler och automatpistoler.

– På kroppen av en av terroristerna hittade sprängämnestekniker en försåtminerad granat, sade Molins enligt Reuters.

Gisslandramat i butiken
Han berättade också att kosherbutiken där Ahmedy Coulibalys tagit människor som gisslan hade 15 sprängämnesstavar och en detonator placerats ut.

TT:s reporter på plats utanför butiken sent på kvällen såg hur tekniker fortfarande arbetade därinne, bakom en ruta spräckt av kulhål.

Molins sade att de fyra personer som dödades i en kosherbutiken sannolikt sköts redan i inledningsskedet av gisslandramat.

Av kropparnas tillstånd och gärningsmannen Ahmedy Coulibalys egna uttalanden i telefon till fransk tv drar Molins slutsatsen att ingen ur gisslan dödades under polisens stormning.

Sju personer skadades, inklusive tre poliser.

Tre dagars drama
Dramat inleddes i onsdags när de två bröderna Chérif och Saïd Kouachi kallblodigt mördade tolv personer i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. På fredagen hade polisen lokaliserat dem till Dammartin-en-Goële tre mil nordost om centrala Paris.

Efter en mindre eldstrid där Saïd skadades lätt vid halsen tog de sin tillflykt till ett tryckeri. De tog en man som gisslan, men släppte honom sedan han hjälpt Saïd med skadan, berättade åklagaren François Molins En annan man gömde sig på övervåningen.

Båda bröderna sköts ihjäl av polisen under stormningen.

Synkroniserade
På fredagskvällen var fem personer fortfarande gripna i utredningen av terrordåden. Dessutom jagar polisen Coulibalys 26-åriga flickvän som anklagas för medhjälp i mordet på en polis i torsdags, som Coulibaly tros ha utfört.

Däremot nämnde åklagaren inget om att hon skulle varit med i kosherbutiken, en uppgift som förekommit i medier.

Såväl Coulibaly som Chérif Kouachi talade med tv-stationen BFM innan de sköts ihjäl. Coulibaly hävdade då att dåden var synkroniserade, att han angrep butiken "för att den är judisk" och att han företräder terrorrörelsen IS. Kouachi sade dock att dåden finansierats av "al-Qaida i Jemen".

Coulibaly ska från den belägrade butiken också ha ringt andra personer och uppmanat dem att, likt honom själv, använda tillfället till att utföra parallella attacker.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".