anna börje och mattias fröjd
1 av 2
Anna Börje med sin son Mattias Fröjd. Foto: Privat
IVO:s kontor. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
2 av 2
Inspektionen för vård och omsorg gav Anna Börje rätt. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hade dödlig hjärntumör - fick gå i terapi

"Jag har förlorat min son"
2:03 min

Karlskronabon Anna Börjes son, 37-årige Mattias Fröjd, fick diagnosen panikångest och fick gå i terapi - när han i själva verket hade en dödlig hjärntumör.

Efter flera missar av vårdcentralen opererades han akut och fick en stroke som gav honom afasi. Hon anmälde vården och Inspektionen för vård och omsorg har nu gett henne och familjen rätt.

Fick KBT-behandling
Det började som hjärtklappning och kraftig huvudvärk, något som Mattias Fröjd satte i samband med att han slutat snusa. Men när symptomen fortsatte började han tro att han kanske hade panikångest, så han uppsökte psykiatrin.

Men de hittade ingenting och Mattias fick en remiss till vårdcentralen i Södra Sandby i Skåne som också uppmanades av psykiatrin att ta prover. Men det blev inga provtagningar - istället konstaterade vården att Mattias Fröjd hade panikångest och han fick börja KBT-behandling.

– Mattias fick höra hela tiden att han inte skulle bry sig om de här attackerna utan utsätta sig och pressa sig för då skulle han lära sig hantera det till slut. Det blev bara värre och värre medan psykiatrikern tyckte att behandlingen gick väldigt bra, säger Anna Börje.

Opererades akut
Snart började Anna Börjes son att tappa ord och huvudvärken blev värre. Det blev ett nytt besök hos vårdcentralen och nu fick han diagnosen depression och fick antidepressiva mediciner med sig hem. Bara dagar senare blev han kraftigt sämre. Till slut blev det psykiatrin som förstod att det var något fysiskt.

– Där insåg de direkt att det här är ingen panikångest, det här är ingen depression det här är någonting allvarligt, berättar Anna Börje.

Mattias fick åka in med ambulans till akuten och där konstaterades det att han hade ett högt tryck i hjärnan och läkarna bestämde sig för att göra en akut operation.

– Han hade inte överlevt natten annars, säger Anna Börje. 

Hjärntumören går inte att bota
Mattias Fröjd fick en stroke under operationen och blev ännu sämre. Hans hjärntumör är aggressiv och går inte att bota. Men Anna Börje, som anmälde vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg, menar att hade hennes son fått hjälp direkt så hade hans sista tid blivit en annan.

– Det finns så mycket som Mattias drömde om och velat göra som vi inte kan göra med honom för han orkar inte. Hans tre små barn har förlorat sin pappa i förtid. Hans fru har förlorat sin man. Jag har förlorat min son och hans pappa har förlorat sin son och mina söner har förlorat sin bror och det här är inget värdigt slut för honom. 

Ska ha bättre dialog
Sofia Bergvall, som är verksamhetschef på vårdcentralen i Södra Sandby, säger till Sydsvenskan att hon beklagar det som har drabbat Anna Börjes familj.

Hon säger också till tidningen att läkare hädanefter ska ha en bättre dialog om patienterna för att inget liknande ska hända igen. Vårdcentralen har även lagt om schemat så att ST-läkare lättare ska få handledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".