1 av 3
Två kvinnobröst. Foto: Sandra Qvist/TT
2 av 3
Foto: Sandra Qvist/TT
En porträttbild av Johanna Bladh. Foto:
3 av 3
Johanna Bladh har gjort dokumentären.

Karlskronadokumentär tar itu med bröstångest

"De sa att mina bröst var äckliga"
8:40 min

En av de mest spridda sakerna på nätet i Sverige de senaste dagarna har varit en kortdokumentär om bröstideal, bröststorlek och bröstångest.

Se filmen här. 

Hittills har över 150 000 personer sett dokumentären "Bara bröst", gjord av Johanna Bladh från Karlskrona. I den går hon bland annat ut på stan och visar upp sina egna bröst på bild bredvid ett par silikonbröst och ber folk välja vilka de föredrar.

– Vi lever i en värld som styrs av utseendefixering. Jag märkte tydligt att folk valde de opererade brösten. Det gör att den som inte har "lagom stora", fasta bröst med rätt storlek på bröstvårtorna kan få en känsla av att de inte är normala, säger hon. 

En av personerna på stan tittade på bilden av hennes bröst och sa att de var äckliga. 

– Det blev så himla tydligt att bröst som inte ser ut som idealet anses vara avvikande. Men jag klandrar inte killarna som sa så, de var unga och har kanske inte hunnit reflektera så mycket över kroppsnormer, säger Johanna Bladh.  

Hon är både glad och förvånad över vilken succé filmen gjort på nätet. 

– Fantastiskt, det var det jag ville från första början. Mitt budskap sprids - att man ska tänka en extra gång kring hur man känner för sina bröst och varför, berättar hon. 

Hon tycker att tjejer och kvinnor inte ska acceptera rakt av ifall man är obekväm med sina bröst. 

– Fundera istället på varför det är så. Vilka bilder och ideal är det som vi matas av och som påverkar oss egentligen? 

 Vad har du för relation till dina egna bröst?

– Jag är bekväm med dem i dag, inte minst efter att ha visat upp dem för hela världen i dokumentären. Men så har det inte alltid varit. Jag har haft ångest för att jag tyckt de var för små och inte uppfyllt de ideal vi har i dag. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".