v
Advokat Björn Lindmar kommer att överklaga fängelsedomen. Foto: Carina Melin/Arkiv/Sveriges Radio

Advokat Lindmar döms till fängelse

Åklagaren: Han kör in framför ett annat fartyg
1:22 min

Karlskronaadvokaten Björn Lindmar döms till två månaders fängelse för grovt sjöfylleri. Men han kommer att överklaga domen som kom från Kalmar tingsrätt i dag.

Det var i början på augusti 2013 som Björn Lindmar var ute och körde med sin motorbåt i Karlskrona skärgård. Han, hans fru och två vänner hade tagit båten till Utklippan för att bada och grilla.

Det dracks både vin och öl och på vägen hem slutade det inte bättre än att Lindmar orsakade en krock med en dansk segelbåt. Det trots att segelbåten hade lanternorna tända och tutade i mistluren när de såg motorbåten komma körandes mot dem.

Kustbevakning och polis tillkallades, men Lindmar vägrade först att blåsa i alkomätaren. När han sedan fördes till sjukhus så visade blodprovet att han hade 1,35 promille alkohol i blodet.

– De 1,35 promille som han hade var nästan två timmar efter olyckan, vilket gör att han nog torde varit uppe i en alkoholhalt på kanske 1,7 promille vid själva kollisionen, säger kammaråklagare Kjell Janneson som har haft hand om målet.

Åklagaren menar därför att advokatens fängelsestraff borde blivit hårdare. Han borde fått tre månaders fängelse istället för två.

– Det som också gör att det borde vara högre straffvärde är att det sker en kollision. Han kör alltså in framför ett annat fartyg och har då brutit mot en hel del sjövägsregler, säger Kjell Janneson.

Kalmar tingsrätt skriver följande i domen: 

Med beaktande av den mycket höga alkoholkoncentrationen i Björn Lindmars blod och att han vid framförandet av fartyget varit avsevärt påverkad av alkohol samt genom att framförandet av fartyget inneburit en påtaglig fara för säkerheten till sjöss då han brutit mot sjövägsreglerna vid möte och därvid orsakat en kollision, bör brottet bedömas som grovt sjöfylleri.

Advokat Björn Lindmar vill själv inte ge någon längre kommentar idag men säger att det känns ledsamt:

– Det är klart att jag är lite ledsen, men vi kommer att överklaga tingsrättens dom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".