Stormen Egon välte träd.
Foto: Tobias sandblad/Sveriges Radio

Efter stormen Egon - nu ses skogsskadorna över

Nu börjar Skogsstyrelsens arbete med att se över skadorna på skogen efter stormen Egon.

Tidigast i slutet av veckan tror Skogsstyrelsen att de kan ha en uppskattning om skogsskadornas omfattning. Men en första bedömning tyder på att det trots stormens kraftiga vindar blivit måttliga skador på flera håll i södra Sverige.

– Under de kommande dagarna jobbar våra distrikt med att skaffa sig en bild av skadeläget. Deras uppgifter kommer sedan att stämmas av med inventeringar som skogsbruket gör, så att vi ska få en så korrekt och samstämmig bild som möjligt, säger Stig Hermansson, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Skogsägare i de stormdrabbade områdena bör se över sina fastigheter, anser Skogsstyrelsen. Det gäller även i de områden som inte drabbats av mer omfattande skador. Detta för att skaffa sig en bild av skadornas omfattning på fastigheten och i samråd med skogliga samarbetspartners planera för att på ett säkert sätt få ut virket ur skogen. Dels för att undvika personskador, dels för att minska risken för ytterligare skogsskador genom angrepp av granbarkborre sommaren 2015, skriver styrelsen i ett pressmeddelande. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".