Hundbajs på Arklimästaregatan i Karlskrona. Foto: Monika Titor/ SR
1 av 2
Hundbajs på Arklimästaregatan i Karlskrona. Foto: Monika Titor/ Sveriges Radio
Inom det inringade området måste du ta upp efter din hund. Karta: Karlskrona kommun
2 av 2
Inom det inringade området måste du ta upp efter din hund. Karta: Karlskrona kommun

Bildbevis ska fälla slarviga hundägare

"Halvfräscht med hundbajs på barnvagnshjulen"
1:46 min

I Karlskrona kommun är det straffbart att inte plocka upp efter sin hund, men för att hundägaren ska bötfällas krävs att någon polisanmäler med bild- eller filmbevis.

Anders Wiklander som är tillförordnad chef för lokalpolisområde Karlskrona tycker att det kan vara dags att informera invånarna om vad som gäller.

–  Ja, det är straffbart. Om man tittar i den kommunala, lokala ordningsföreskriften så finns det ett förbud och ett straffansvar kopplat till ordningslagen, säger han. 

Det är det inget fastställt bötesbelopp som på de vanliga böterna som när man kör för fort till exempel. Istället skriver polisen en rapport och lämnar till åklagarmyndigheten där de utfärdar antingen dagsböter eller penningböter.

Enligt chefsåklagaren i Karlskrona Ulrika Grenefors skulle det bli cirka 1 000 kr i penningböter om ett sådant ärende kom in till tingsrätten. Man skulle då skulle titta på praxis ute i landet och i Stockholm kostar det så mycket.

Efter att polisen i Stockholm uppmärksammat problemet med hundbajs blev det bättre. För att även Karlskronaborna ska slippa trampa i bajs krävs det att de polisanmäler slarviga hundägare.

Krävs bildbevis
Men då måste man även bifoga bildbevis, ett foto eller en filmsekvens med hundägaren då denne låter bli att ta upp bajset.

Att inte plocka upp efter sin hund är alltså straffbart oavsett om det är avsiktligt eller, som det heter, av oaktsamhet, alltså att man glömt plastpåsen hemma. Hundbajsböter har hittills inte utfärdats i Karlskrona, men en som hoppas på detta nu är Karlskronabon Elin Aminoff.

– Det ligger jättemycket hundbajs på gatorna, speciellt inne i stan tycker jag. Och jag som har barn och barnvagn tycker att det är lite så där halvfräsch när man kommer hem och märker att man har kört barnvagnen genom hundbajs. Det är så svårt att få bort, säger hon.

Här måste du ta upp efter din hund
Områden där man ska plocka upp hundbajset efter sin hund är parker, planteringar, gång-och cykelbanor, lekplatser, motionsspår och allmänna bad-och campingplatser. Men i skogen går det bra att låta hundbajset ligga kvar.

Se gärna kommunens hundbajskarta (bild två ovan) för att vara säker var du måste plocka upp efter din hund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".