Micke Gunnarsson sitter och bläddrar i en liten Pixibok. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
1 av 2
"Varför skälla på ett barn som spiller när vi aldrig skulle göra så mot en vuxen?" undrar Micke Gunnarsson. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Pixiboken "När jag gör som jag gör". Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
2 av 2
Boken är i det lilla Pixiformatet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Pixibok för vuxna ska påminna om barns rättigheter

"Vi vuxna behöver ruskas om"
9:07 min

Föreläsaren, pappan och bloggaren Micke Gunnarsson har skrivit en barnbok för vuxna, som ska påminna föräldrar om hur barn tänker. 

"Jag kissar och bajsar ner mig ibland för att min kropp inte är helt utvecklad än. Jag gör det inte med mening eller för att du ska behöva tvätta oftare, pappa. (...) Så snälla bli inte arg på mig". 

Det är en av meningarna i miniboken "När jag gör som jag gör" som Micke Gunnarsson skrivit och som ska fungera som en slags hälsning från barnen till deras föräldrar.

– Det är en påminnelse om barns rättigheter. Det handlar inte om att skuldbelägga föräldrar, men jag tror att vi alla behöver ruskas om och påminnas om varför barn gör på ett visst sätt, säger han. 

Texten är en nyversion av ett blogginlägg som Micke Gunnarsson skrev för ett bra tag sedan, berättar han. Blogginlägget skrev han i samband med att en lista med roliga bilder på gråtande barn i olika situationer spreds på nätet. 

– Det vred sig i hela min själ. Det var ju ledsna barn, det ska vi väl inte driva med? Därför skrev jag det här inlägget som också blev väldigt spritt, säger Micke Gunnarsson. 

Boken är skriven utifrån hans egna erfarenheter som pappa. 

– Jag vet att man kan bli förbaskad på sina ungar och undrar varför de "häller" saften på golvet. Men om en kollega spiller kaffe så skäller vi inte på honom eller henne. Varför ska vi göra så mot barnen då? säger han. 

Bilderna i boken är illustrerade av Maja Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".