En helikopter toppar träd med hjälp av en såg som hänger ner i en lina. Foto: Eon.
1 av 3
I november toppade Eon träd mellan Nybro och Sävsjöström. Foto: Eon.
Närbild på sågen som toppar träden. Foto: Eon.
2 av 3
En luftburen rundsåg kapar topparna. Foto: Eon.

Kapade trädtoppar ska stormsäkra skogen och spara virke

"Sågas av med en luftburen rundsåg från helikoptern"
5:16 min

Kraftbolaget Eon testar ett nytt sätt att undvika att träd fäller elledningar vid storm. Istället för att fälla hela träd kapar de bara topparna, vilket sparar stora mängder skog åt markägare. 

I helgen drog stormen Egon in över södra Sverige och ställde till med problem i Blekinge. Kraftbolaget Eon inleder nu ett nytt projekt för att minimera skadorna på elledningar.

Istället för att fälla all skog vid de så kallade ledningsgatorna där elledningarna står, kapar de bara topparna på träden. Torbjörn Larsson som är informationschef vid Eon berättar att metoden ursprungligen togs fram i Finland. 

– Först laserskannas ledningsgatorna från en helikopter för att vi ska veta hur träden står och hur höga de är. Sedan räknar vi ut vilka träd som riskerar falla över ledningarna. Sist kapar vi topparna med en luftburen rundsåg från helikoptern. 

Varför är det bättre att bara kapa toppar istället för att fälla hela trädet?

– Det blir en vinst för markägaren. Vi sparar stora arealer skog. En annan fördel är att vi slipper köra runt med stora tunga röjningsmaskiner längs med ledningsgatorna. 

Finns det inte risk för röta när topparna kapas?

– Nej, vi har kartlagt den risken och det är väldigt liten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".