Lola Boder och Anton Ivarsson med en av deras mjölkkor. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Lola Boder och Anton Ivarsson satsar på sin mjölkgård, även om det just nu är tuffa tider. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Går minus på att producera mjölk

"Vaför håller man på?"
1:34 min

Krisen inom den svenska mjölkbranschen har lett till att riksdagen idag har vad man kallar "Mjölkens dag".

För ett år sedan fick Anton Ivarsson tre kronor och 89 öre per kilo mjölk, idag får han nöja sig med två och 64. Ingen stor skillnad i pengar kan tyckas, men ser man det i procent så blir det en minskad inkomst på 32 procent.

Högre pris 1988
Tycker man det låter illa ska man sedan veta att en svensk mjölkbonde 1988 fick tre kronor och 50 öre för mjölken. Förvisso en tid då den svenska mjölkproduktionen inte alls var konkurrensutsatt som idag, men man höjer onekligen på ögonbrynen.

Anton Ivarssons gård har gått i släkten åtminstone sedan mitten av 1600-talet och som han själv påpekar, det kanske aldrig har varit så att man som mjölkbonde vältrat sig i pengar.

Inte lägga ner nu
Men under en tid då priset var stabilare var det också lättare att räkna ut marginaler och investeringar. Det är snudd på hopplöst just nu och han vet inte hur länge han kan hålla ut.

– Nej det får man nog sätta sig och räkna på, men det är inte aktuellt att lägga ner nu, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".