Ett barn blir vaccinerat. Foto: Bertil Ericson/TT
Efter vaccineringen mot svininfluensa har 355 barn fått sjukdomen. Foto: Bertil Ericson/TT

Större chans till ersättning för narkolepsidrabbade barn

Pappan: Många drabbade får inte ersättning och det är inte okej.
1:12 min

Igår fick ytterligare ett 70-tal barn i landet som drabbats av narkolepsi, efter att ha vaccinerat sig med Pandemrix mot svininfluensan, chans till ersättning från Läkemedelsförsäkringen. 

Herman Afzelius son Arvid fick narkolepsi och själv är Herman Afzelius aktiv i Narkolepsiföreningen. 

– Det är givetvis positivt. Det är en fråga vi drivit ganska länge. Sedan tycker vi fortfarande att det inte ska finnas någon gräns, säger han. 

Efter massvaccineringen för fem år sedan har 355 barn fått sjukdomen narkolepsi. Det är en ökning med flera hundra procent i jämförelse med tiden innan vacceringen då runt åtta barn per år insjuknade, enligt Herman Afzelius.

Hittills har de som fick narkolepsi åtta månader efter sprutan fått ersättning från läkemedelsförsäkringen. Men efter nya argument från Narkolepsiföreningen förlängdes den tiden till 16 månader från och med igår. Men även det är för kort tid, menar Herman Afzelius.

– Den dagen det börjar komma ner till vad som förväntas vara normalt för ett land med nio miljoner människor då kan man börja prata om en tidsgräns men vi är ju inte där än, säger han. 

Enligt Narkolepsiföreningen är även själva nivåerna på ersättningen låga i många fall. Och även den frågan driver de.

– De drabbade ska få full ersättning och som den här försäkringen är nu så är det många drabbade som inte får ersättning och det är inte okej, säger Herman Afzelius. 

Lyssna gärna på P4 dokumentär om Arvid som drabbades av narkolepsi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".