Polisbil med blinkande blåljus rycker ut. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Unga har större förtroende än äldre för polisen än äldre. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Större förtroende för rättsväsendet - främst hos unga

"Jag tror vi yngre visar mer respekt"
1:05 min

Sex av tio personer säger sig ha stort förtroende för det svenska rättsväsendet. Störst förtroende finns i åldrarna 16 till 19 år. 

Det visar den årliga Nationella trygghets­undersökn­ingen som idag presenterats av Brottsförebyggande rådet.

– Jag tror att vi yngre visar mer respekt för dem, säger Taib Sisic från Karlskrona som är en av dem i gruppen 16-19 år. 

Undersökningen omfattar inte bara polis utan tar även med kriminalvården, domstolarna och åklagarmyndigheten. Kort sagt det som brukar kallas rättsväsendet.

Överlag har kvinnor större förtroende för myndigheternas arbete än män och det syns också tydliga skillnader i de olika åldersgrupperna. Det största förtroendet finns bland de unga, medan minst förtroende är i åldersgruppen 75-79 år.

Anders Wiklander är tillförordnad polischef i det som numera heter lokalområde Karlskrona och han har några funderingar kring varför just unga visar upp ett så stort förtroende för hans arbete.

– Ungdomar är ute och rör sig på andra tider och det är vi också. Äldre är kanske inte lika benägna att röra sig ute på fredagskvällar och lördagskvällar, säger Anders Wiklander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".