En kvinna tar fram ett brev. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Länsstyrelsen i Blekinge ser över rutiner efter kuvert med vitt pulver

"Man måste ha en märklig humor"
3:59 min

Bland andra Kronofogden, Skatteverket och Polisen i Helsingborg har fått vitt pulver skickat till sig. Hittills har det rört sig om ofarliga pulver eller mjöl.

Rädslan är att det kan komma att handla om mjältbrandssporer som kan vara mycket farliga och ge mjältbrand. Detta förekom bland annat i USA efter 11 septemberattentaten 2001 då fem personer dog i samband med att paket innehållandes mjältbrand skickades till nyhetsredaktioner, politiker och myndigheter. 

Christer Johansson är informationschef på Länsstyrelsen i Blekinge och ser allvarligt på händelserna.

– Man gör det väl för att skrämma eller skada eller så har man en märklig form av humor. Det ställer till besvär för oss. Vi har fått brevbomber tidigare så personalen är uppmärksamma på om en försändelse ser annorlunda ut.

Länsstyrelsen får cirka 30-40 försändelser per dag. Kuverten sprättas inte upp för hand utan maskinellt för att fingrar inte ska komma i kontakt eller beröra kuvertet förrän det är öppnat.

– Personalen är medvetna om risken som finns och inser att man måste vara uppmärksam och att mycket handlar om bara en känsla att något inte står rätt till, säger Christer Johansson.

Christer Johansson förtydligar också att han inte upplever att det finns någon hotbild mot Länsstyrelsen i Blekinge.

Intervjun i sin helhet hör ni ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".