Tryckkammaren demonstreras
Tryckkammaren demonstreras av Anna Jonasdottir Jonstad. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Nya tryckkammaren som att ligga på 14 meters djup

Försökspersonen: Man ligger som en kung
6:22 min

Idag invigde Blekingesjukhuset den nya tryckkammaren på anestesikliniken. 

Karlskrona är numera en av tre orter i landet som kan ge tryckbehandling som intensivvård dygnet runt.

Metoden kallas för hyperbar syrgasbehandling. Att andas syrgas under ett förhöjt omgivningstryck är effektivt mot diabetessår, strålskador och svåra mjukdelsinfektioner.

Sjuksköterskan Anna Jonasdottir Jonstad berättar hur själva tryckkammaren fungerar.

– Patienten får ligga i kammaren och andas syrgas. Det som händer då är att det bildas nya blodkärl i den sjuka vävnaden, berättar hon. 

Kommunicerar på telefon
Med hjälp av en telefonlur kommunicerar hon med patienten som ligger inuti den slutna kammaren. För honom eller henne är det som att befinna sig nere på 14 meters havsdjup. 

– Man har kommit fram till att det är ett bra behandlingsdjup, säger Annika Jonasdottir Jonstad. 

Försökspersonen Johan Svahn berättar att det är väldigt bekvämt inne i kammaren. 

– Man ligger som en kung. Man får ha olika kuddar och det går att höja och sänka huvudändan. Det är ett svagt susande, men annars känns det inte så mycket, förutom att det knastrar i öronen när man stiger tillbaka från "djupet", säger han. 

Brandfara
Det finns vissa säkerhetsregler som måste följas i närheten av tryckkammaren. Bland annat får man inte använda hårsprej i samma rum.

– Det finns en viss risk för gnistbildning och brand. Därför ska man ha kläder i bomull och inte använda feta krämer, berättar Annika Jonasdottir Jonstad. 

Användningen av tryckkammaren är ett samarbete mellan Blekingesjukhuset och Marinbasen.

Marinens operatörer sköter tryckkammaren och sjukhuset bidrar med läkare och sjuksköterska. Ulf Sjöwall är chef för Försvarsmaktens dyk- och navalmedicinska centrum. 

– Inom marinen används kammaren för att behandla till exempel dykarsjuka. Här blir det en annan typ av behandling, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".