Tomas Eriksson chef Affärsverket Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 3
Tomas Eriksson chef för Affärsverken i Karlskrona.
skalbaggar Joakim Hemberg Skogsstyrelsen Bo Lindman länsstyrelsen virkeshög avverkning. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 3
Joakim Hemberg Skogsstyrelsen och länsstyrelsens Bo Lindman som har utvecklat den nya metoden.

Välkomnar ny metod att rädda hotade skalbaggar

Flisanvändarna måste ställa krav för att rädda skalbaggarna
1:33 min

Länets största flisanvändare välkomnar den nya metoden att täcka fällt virke i skogen för att rädda utrotningshotade skalbaggar.

Virkeshögar blir en dödsfälla eftersom de lockar skalbaggarna att lägga sina ägg där och när virket flisas förstörs äggen.

– Kan vi se till att våra rödlistade skalbaggar har en bättre överlevnadsförmåga och att vi kan vara med och utveckla den så är det positivt, säger Tomas Eriksson, chef för Affärsverken i Karlskrona.

Största användaren
Affärsverken i Karlskrona är länets största användare av flis, och en femtedel av fliset kommer från lövvirke. Och det är just i lövvirke som skalbaggarna lägger sina ägg.

Tomas Eriksson kan tänka sig att i upphandlingar framöver ställa krav på leverantörerna att använda den nya metoden om den fungerar som tänkt.

Även länets näst största flisanvändare Ronneby miljöteknik ställer sig bakom det genom värmechefen Arne Andersson.

Täckta virkeshögar
För genom att täcka virkeshögarna med papp och sedan lägga ris och grenar ovanpå pappen, lockas skalbaggarna att lägga sina ägg i riset i stället för i virket.

Innan virkeshögen tas till flisning, läggs det som har legat ovanpå pappen tillbaka i skogen, så att skalbaggarnas larver överlever.

Joakim Hemberg på Skogsstyrelsen i Ronneby tror att den här nya metoden kan bli räddningen för flera utrotningshotade skalbaggsarter.

Tillsammans med Gunnar Isaksson som är Skogsstyrelsens expert på insekter har han beräknat att tiotusentals ägg, larver och baggar går upp i rök för var hundrade kubikmeter felaktigt lagrad ved.

Liv och död
Och det kan utgöra skillnaden mellan liv och död för en art. Och för att rädda hotade skalbaggar måste stora flisanvändare ställa krav på leverantörena, annars blir de inte trovärdiga enligt Joakim Hemberg.

– Det är jättebra att elda med biobränsle, det måste vi göra för klimathotet och allt annat, men man måste också ställa krav då på att det här har inte haft några andra negativa effekter ute i naturen, säger han.

Tomas Eriksson säger inte emot. Han hoppas att alla inblandade ska dra sitt strå till stacken.

– Jag är beredd att vara med och följa den här utvecklingen nu, och jag hoppas att våra leverantörer och skogsbolagen också är intresserade så att vi kan få en gemensam utveckling där, säger Tomas Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".