Maria Johansson framför ett gäng barn som gör gymnastik i bakgrunden. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio
1 av 2
Maria Johansson beskriver en stressig vardag på fritidshemmen. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio
Ann-Louise Karlsson framför nyfikna fritidselever. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio
2 av 2
Fritidspedagogen Ann-Louise Karlsson hoppas att utredningen ska höja statusen på hennes yrke. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio

Situationen ansträngd på länets fritidshem

Fritidshemmen har en tydlig pedagogisk läroplan. Men växande barngrupper och ont om personal gör det svårt att följa den. Nu ska Skolverket se över situationen på landets fritidshem och förskolor.

Maria Johansson berättar att personalen har det slitigt. Ibland jobbar de istället för att sjukskriva sig. Det finns ju inga vikarier.

– Många känner sig slitna, stressade. Vi går runt och är förkylda i långa perioder. Man återhämtar sig inte för att man stannar inte hemma. 

Situationen på fritidshemmen gör det svårt att nå upp till de pedagogiska målen för fritidsverksamheten. 

– Fritids är inte bara lek, i leken lär man sig också jättemycket, säger Ann-Louise Karlsson.

Växande barngrupper
Hon har jobbat som fritidspedagog i Kallinge i 23 år. Hon vet vad tiden på fritidshemmet betyder för barnen. Men barngrupperna på fritids har ökat de senaste åren och det får konsekvenser. Det menar Lena Sandgren, ordförande för Lärarförbundets valkrets Blekinge.

– Arbetsbelastningen och ljudnivån ökar. Det leder till både stress och trötthet. Och det finns en risk att läroplanens målsättning inte uppnås. Eleverna på fritidshemmen vistas i en miljö som inte är lämplig, säger hon.

I över tio år har kvaliteten på fritidshemmen försämrats, enligt både Skolverket och Skolinspektionen. Idag beslutar regeringen att ge Skolverket i uppdrag att skriva tydligare läroplaner för fritidshemmen och förskoleklassen, den tidigare sexårsverksamheten. I tisdags lovade utbildningsminister Gustav Fridolin mer pengar till personal på fritidshemmen. 

Högljudda morgnar
På Slättagårdsskolans fritidshem i Kallinge välkomnas insatserna. Maria Johansson är utbildad förskollärare. Hon har jobbat på Slättagårdsskolan i fyra år och berättar att det är mycket att göra på morgonen.

Då kan hon vara ensam med ett 20-tal barn som ska tas emot, pratas med och serveras frukost. Samtidigt ska hon göra ändringar i scheman och svara i telefonen.

– Det kan bli högljutt, men vi försöker göra det mysigt genom att tända ljus. Ibland går det ut över barnen. Man får ta sig tid med de som är ledsen men då får de andra vänta istället. Vi försöker så gott vi kan. Men visst kan man känna sig otillräcklig ibland, berättar hon. 

"Vi skulle sätta ned foten"
Samtidigt berättar Maria Johansson att personalen ofta täcker upp för varandra. De löser situationerna själva för att barnen ska ha det bra.

– Vi kanske inte borde göra på det sättet. Vi skulle sätta ned foten och säga att nu behöver vi detta och detta. Men så tänker vi ofta på barnen. Det blir bättre för barnen om vi gör så här. Och det är vår yrkesuppgift. Men vi känner att det är dags nu att de lyssnar på oss.

Lena Sandgren hoppas att utredningen kan höja statusen på den undervisning som bedrivs inom fritidshemmen. Något som Ann-Louise Karlsson och Maria Johansson också efterfrågar. 

– Vi behöver fler utbildade i verksamheten. Men det är svårt att få folk till utbildningen när yrket har låg status, säger Ann-Louise Karlsson. 

Fick leka av sig
Under mellandagarna fick hon en inblick i hur det kan vara att ha mer tid med barnen. En dag var de bara åtta barn på fritids. 

– Barnen tyckte det var konstigt att vi var så få. De tyckte att det var mysigt. Man fick tid att vara med och leka i lokaler som vi aldrig kan vara i annars. Man blev nästan lite rastlös själv men då fick man leka av sig istället, det hinner man ju aldrig heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".