Åsa Romson, Miljöpartiet.  Foto: Janerik Henriksson / TT
Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) är med i P4 Blekinge. Foto: Janerik Henriksson/TT

Romson (MP): Det som hände i Kallinge får inte hända igen

"Ska se när jag kan komma ner till Blekinge"
11 min

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) vill intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen av högfluorerade ämnen, så som PFAS, som hittats i Kallingevattnet. 

I dag skriver klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en debattartikel i Svenska Dagbladet att  regeringen ger i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen av högfluorerade ämnen i miljön.

För P4 Blekinge förklarar hon vidare hur det ska gå till. 

– Det handlar om en nationell strategi för att få bukt med de här enormt resistenta gifterna. Vi vill att de ska kartläggas mer systematiskt och inte så sporadiskt som sker i dag, säger hon. 

Vad är det för förändringar du vill uppnå?

– Att vi inte fyller på den befintliga mängden gifter och begränsar spridningen. Det som hänt i Kallinge får inte hända igen. Det handlar om väldigt läskiga kemikalier som lagras i kroppen och som vi inte kan bli av med. 

Kallingebon Herman Afzelius, en av alla som drabbats av gifterna i dricksvattnet välkomnar Åsa Romsons agerande, men vill se ännu mer konkreta åtgärder. 

– Det är jättebra. Det problem som jag ser är att man inte tar tag i själva hälsofrågan, utan riktar in sig på andra åtgärder. Jag skulle vilja att Åsa Romson kommer ner till Kallinge och pratar med oss som bor här. 

Åsa Romson förstår Herman Afzelius invändningar och håller med om att det krävs djupare forskning kring hur de som drabbats egentligen påverkats. 

– Vi har den här kemikalieproblematiken överallt i samhället, våra barn utsätts dagligen. Därför är jag glad att vi har många miljöforskare som tittar på det här, säger hon.  

Kommer du på besök till Kallinge för att prata med de drabbade?

– Jag har redan en dialog med flera kommuner och vill gärna fortsätta med det. Jag ska titta på när jag kan komma ner till Blekinge. 

Såhär skriver Åsa Romson på Svenska Dagbladets debattsida i dag: 

"Vi är många som sett de oroväckande reportagen om barnen i Kallinge i Ronneby kommun med förhöjda halter av dessa ämnen i sina kroppar. (...) Därför ger nu regeringen i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen av högfluorerade ämnen i miljön."

PFAS

PFAS är en stor grupp ämnen som har producerats för att motstå värme, olja, smuts och vatten. Ämnena kan vara skadliga för sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Det är därför viktigt att man får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

Bland de ämnena som ingår i PFAS hittar man PFOS som fans i det brandskum som Försvaret använde under åren 1985-2003. PFOS kan exempelvis störa reproduktionsförmågan.

Relaterat

Mer om Kallingevattnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".