en orullad joint med cannabis
Bara bland killarna på gymnasiet minskar intresset för narkotika. Foto: Ermindo Armino/TT

Fler ungdomar knarkar i Karlskrona

Ungdomar i Karlskrona dricker, röker och snusar mindre än innan men knarkar mer. Det visar Karlskrona kommuns drogvaneundersökning för 2014.

Färre unga röker och fler tycker också illa om att andra röker. Ungdomarna börjar också dricka senare i livet än innan och färre dricker alkohol ofta och mycket.

Däremot använder fler ungdomar narkotika och fler vet också hur man får tag på det. Det är bara bland pojkar på gymnasiet som användningen- och intresset av att prova narkotika har minskat.

– Att fler ungdomar har lust att prova narkotika är förstås något som vi tar på största allvar. Detta i kombination med att även färre och färre har en negativ attityd mot marijuana eller hasch ger oss signalen att det här är något vi måste fortsätta jobba aktivt med, säger Anders Wiklander tillförordnad chef för lokalpolisområde Karlskrona.

Bland tjejer på gymnasiet har användandet av lugnande medel och sömnmedel ökat och ligger över snittet för riket. 

Om enkäten

Drogvaneundersökningen genomförs bland kommunens elever i årskurs 9 på grundskolan och andra året på gymnasiet. Över 90 procent av ungdomarna som blev tillfrågade svarade på enkäten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".