cisterner i oljehamnen i Karlshamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Med alla bergrum och cisterner kan oljehamnen i Karlshamn lagra 500 000 kubikmeter. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
oljecisterner i Karlshamns hamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ser cisternerna bekanta ut? Tidigare stod alla tre vid infarten till Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Prisras på olja är goda nyheter för Karlshamn

"Vi har en positiv utveckling"
1:30 min

Sedan i somras har oljepriset halverats och flera av de stora oljejättarna har valt att lagra en del av sin olja i väntan på högre priser.

I somras låg råoljepriset på runt 110 dollar fatet, men sedan dess har priset störtdykt och den senaste tiden har den varit nere på under 50 dollar.

Det har i sin tur väckt ett intresse att lagra oljan i väntan på vad oljebolagen skulle kalla bättre tider. Och ska olja lagras kommer Karlshamn, som är landets tredje största lagringsplats för olja givetvis på tal.

Orsakerna till prisraset är många, men att Saudiarabiens oljekranar står vidöppna, samtidigt som efterfrågan på olja minskar sägs vara några av huvudorsakerna. Och att priset från i somras skulle falla, det är inte helt förvånande för Mats Olsson, vd på Karlshams hamn.

– I somras var många överrens om att oljan var för högt prissatt, men man kanske inte hade förväntat sig en så kraftig nedgång.

Och vad som händer med priset framöver? Ja som Mats Olsson säger. Visste han det skulle han kunna vara en rik man. Så han väljer att avstå eventuella spekulationer.

– Det är så många faktorer som påverkar så nej, jag vill inte spekulera i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".