Sociala medier loggor
Tjejer mår mer dåligt över att de hänger på sociala medier än killarna gör över sitt dataspelande.

Barn med svaga regler hemma hänger mer vid datorn

Forskaren: Vi är tagna på sängen
1:31 min

Ju svagare regler familjerna har, desto mer hänger Karlskronas unga på sociala medier och spelar dataspel. Sociala medier är en större risk än dataspelen, menar psykiatriforskaren. 

Kommunens undersökning av vanorna hos Karlskronas ungdomar visar att ungdomar i familjer med svagare regler spenderar mer tid framför datorn. 

Kent Nilsson är professor i psykiatri vid Uppsala universitet och har analyserat ungdomarnas svar och ser att struktur är det bästa för barnen. 

– Vilken tid de ska vara hemma, om man sköter skolarbete, sänggående och så vidare. Starka regler är bra, man ska ha struktur. Det är störst chans att det går bra för barnen då, säger Kent Nilsson. 

För första gången har Karlskrona kommun mätt niondeklassares och gymnasieelevers vanor framför sina skärmar. Enkelt uttryckt kan man säga att killarna spelar dataspel - och tjejerna är på sociala medier som facebook och instagram.

Var sjätte kille tänker för mycket på dataspel och vill spela mer. Drygt varannan tjej tycker att de tänker för mycket på facebook och instagram och vill dessutom vara där oftare och längre. Men Kent Nilsson är inte så oroad över dataspelandet.

– Folk oroar sig alldeles för mycket. Det är klart att det är ett problem, men det är inget stort problem. Det finns alltid en liten svans det går dåligt för, men vi kan nog se att sociala medier är mer oroande än spel. Det är en större andel som mår dåligt av det. 

Var femte tjej säger att de mår dåligt av att vara för mycket på sociala medier och var tionde tjej är lite orolig över sitt användande. En utmaning för vuxenvärlden framöver, menar Kent Nilsson.

– Jag tror vi är på efterkälken. Vi kommer nog få jobba med det här, vi är tagna på sängen över den här explosionen de senaste åren och det går ju ner i åldrarna. Ungdomarna har ju hållt på sen de var pyttesmå, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".