Peter Valverius överläkare beroendeenheten Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Peter Valverius överläkare beroendeenheten Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Tablettmissbruket ökar i Blekinge

"Lätt att be om förnyat recept"
1:18 min

Läkaren Peter Valverius möter allt fler med läkemedelsmissbruk. Han menar folk måste informeras om att ångestdämpande och smärtstillande läkemedel är beroendeframkallande. 

Blekingepolisen gör bedömningen att tablettmissbruk är det vanligaste missbruket i Blekinge. Möjligen i konkurrens i med alkoholmissbruk. 

Ofta har medicinen först skrivits ut vid en kris eller olycka, men med åren har det för patienten utvecklats till ett beroende och missbruk. 

– Det är så lätt att be om förnyelse på receptet per telefon. Tidspressen på läkarna stor roll. Har de många förfrågningar så är det en enkel lösning att förnya på löpande band, säger Peter Valverius som är chefsläkare på beroendeenheten. 

Nu ska läkare utbildas mer i frågan, men Peter Valverius tycker att det är viktigt att också befolkningen får större kunskap om tablettmissbruk. 

– Det måste medvetandegöras att ångestdämpande och smärtstillande är beroendeframkallande så att var och en kan avgöra hur de ska använda medicinerna, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".