Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Oskar Kullander/TT
Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem. Foto: Oskar Kullander/TT

Alhem: Livstids fängelse nära till hands

"Står skrivet i stjärnorna hur långt livstid egentligen är"
4:44 min

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem ser det som högst sannolikt att paret döms till livstids fängelse för mord på åttaåriga Yara Alnajjar.  

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som nu är klar var det mordmisstänkta paret friska vid tillfället för Yaras död. Det betyder att mannen och kvinnan kan dömas till fängelse. 

– Det ligger det nära till hands att det blir livstids fängelse. Det gäller ett utomordentligt grovt brott, ett av de allvarligast tänkbara, säger Sven-Erik Alhem. 

Vad innebär livstid egentligen?

– Det vet ingen. Det står skrivet i stjärnorna, men minst tio år. Efter tio år kan man få prövningstillstånd för att tidsbestämma straffet. Efter det kan man återkomma en gång per år om man skulle få nobben första gången. 

Sven-Erik Alhem påpekar också att det finns möjlighet för paret att få prövning av rättsliga rådet för att på så sätt få en ny bedömning angående resultatet på den rättspsykiatriska undersökningen. 

– Det är inte alls otänkbart att försvaret begär en sådan prövning. Då skjuts det hela upp ett antal veckor, säger han.   

De båda misstänkta har nekat till anklagelserna. Men att de inte skulle dömas alls ser Sven-Erik Alhem som ytterst osannolikt. 

– Med tanke på hur länge de suttit frihetsberövade och att ed genomgått den här rättspsykiatriska undersökningen så är det rätt uppenbart att det blir fällande dom, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".