Cecilia Rooth klyver en stock med motorsåg.
Cecilia Rooth demonstrerar en klyvning på övningsgården. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Lång kö till motorsågsutbildning

Cecilia Rooth "Det händer väldigt mycket dödsolyckor"
6:38 min

Från och med den 1 januari 2015 måste du som använder motorsåg yrkesmässigt ha avlagt teoretiskt och praktiskt prov med godkänt resultat. Cecilia Rooth från Flakulla är en av få i länet som håller i kurser och som kan examinera för olika nivåer av motorsågskörkort.

På tomten i Flakulla i östra Blekinge finns både samlingslokal för teorigenomgång och en övningsgård där man genomför olika moment med sågning. 

Många dödsolyckor
Cecilia Rooth förklarar behovet av en licens som nödvändigt med tanke på de många dödsolyckor som sker i samband med hanteringen av motorsågar. Vem som helst kan köpa en motorsåg men inte alla kan hantera den. Därför ser hon positivt på lagen som i de flesta fall kräver en licens. 

– Som självverksam skogsägare behöver du inte ha körkortet, men många har ju tagit det i alla fall för att de vill lära sig mer. Och sen är det det här säkerhetstänket som man får när man går de här kurserna. Många tycker det är väldigt nyttigt, säger hon.

Och eftersom Cecilia är en av tre utbildare så är det nu kö för att få gå utbildningen.

Olika nivåer på körkortet
Det finns flera olika nivåer av körkortet beroende på hur man ska hantera sågen, till exempel vedkapning, skogsfällning m.m. Motorsågskörkortet har för varje nivå både ett praktiskt och teoretiskt prov. De teoretiska proven är frågor med tre svarsalternativ där endast ett är rätt. Man måste ha ett visst antal rätt för att vara godkänd. De praktiska proven varierar med nivå men alla innehåller någon form av sågning.

– A-nivån är en grundnivå som alla måste ha. Där är det bara kapning av träd, ingen fällning av träd. Man ska kunna fila och sköta om sin såg. Sen finns det nivå upp till F och det är för räddningstjänsten, berättar hon.

I nuläget har över 73 000 i landet tagit någon form av motorsågskörkort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".