Joakim Flink ser både för- och nackdelar med ett vitt kort i fotboll. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
Joakim Flink ser både för- och nackdelar med ett vitt kort i fotboll. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Karlskronadomare nobbar vita kort i fotboll

"Det kan bli för många kort"
4:46 min

Det finns förslag på att införa ett tredje kort i fotboll. Ett vitt kort som är ett mitt-emellan-kort mellan det röda och det gula och som ska användas till filmningar och gnälliga spelare.

Den senaste tiden har det varit en del nyheter inom fotbollen. Både målkameror och frisparksspray används numera. 

Korta utvisningar
Framöver kan de gula och röda korten få sällskap av ett vitt kort.

Det är en idé som väcktes av presidenten för det europeiska fotbollsförbundet Uefa, Michel Platini, och som kan straffa filmningar och gnäll mot domaren. Det kan då bli tal om en utvisning på 5-10 minuter.

Tveksam till vitt kort
Joakim Flink från Karlskrona har som assisterande domare gjort nästan 400 allsvenska och 100 internationella matcher. Han är tveksam till det nya kortet och skulle rösta nej om han fick frågan.

– Det kanske blir för många kort. Om en spelare blir utvisad 5-10 minuter så kan det bli defensiv fotboll från det laget och det vill ju inte publiken se. Men det skulle kunna vara bra att få bort filmningar bland världsstjärnor som ungdomarna ser upp till, säger Joakim Flink från Karlskrona som är assisterande domare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".