Skärmdump från en av Facebookgrupperna
Skärmdump från en av Facebookgrupperna

Taxiförbundet: Facebookgrupper i Blekinge organiserar svarttaxi

"Fängelse i upp till ett år"
4:14 min

Flera Facebookgrupper i Blekinge organiserar svarttaxiresor menar Svenska Taxiförbundet. I grupperna med tusentals medlemmar gör man upp om pris på resor hem från krogen.

Facebookgrupperna har vi hittat i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn. 

Vissa personer erbjuder sig att köra folk för pengar helg efter helg och priserna hamnar långt under vad en vanlig taxi skulle ta för samma resa.

"Förenat med fängelse"
När jag läser upp kommentarerna för Claudio Skubla som är kommunikationschef på Svenska taxiförbundet så menar han att det definitivt verkar handla om svarttaxi.

– Så fort det handlar om att man ska köra folk från en plats till en annan på det här sättet är det olaga taxitrafik och det är förenat med fängelse i upp till ett år, säger Claudio Skubla.

Hemsidor och appar
Han menar att det är en svarttaxiverksamhet som tar trafik från de vanliga taxiföretagen och han menar att myndigheter måste göra mer än de gör idag. Han pekar på att det finns både hemsidor och appar som fungerar på samma sätt som Facebookgrupperna.

Förnekar konkurrens
Enligt skaparen av gruppen i Karlskrona med 1800 medlemmar så drog han igång den för folk som behövde skjuts men som inte var sugna på att betala vanliga taxipriser.

Han menar att medlemmarna i gruppen inte skulle ta en vanlig taxi och därför konkurrerar det inte med taxibolagen.

Fenomenet ökar
Mikael Kyller som är utredare för väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen menar att det inte alltid är lätt att dra gränsen för vad som är lagligt och olagligt när det gäller detta. Men han ser att denna typ av initiativ ökar.

– De här grupperna blir fler och fler och många av dem är nog att betrakta som taxitrafik i lagens mening. I lagstiftningen står det så att om du ställer ditt fordon till allmänhetens förfogande och yrkesmässigt transporterar människor mot betalning är det taxitrafik, säger Mikael Kyller som är utredare för väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Polisen menar att det ofta är svårt att bevisa att det handlar om svarttaxiverksamhet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".