Yaras mamma på väg in i rättegångssalen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Yaras mamma på väg in i rättegångssalen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Yaras mamma: Slå ned blicken

"Du är ett djur"
1:29 min

Det blev känslomässigt in i det sista när rättegången mot Yara Alnajjars misstänkta mördare avslutades idag. Flickans föräldrar ville få svar på hur någon kan slå ett litet barn så illa.
– Du är ett djur, sa Yaras mamma.

Idag avslutades rättegången mot åttaåriga Yara Alnajjars misstänkta mördare, paret hon bodde hos i Karlskrona. När Karin Åkesson-Rehnholm, föräldrarnas målsägarbiträde, fick ordet bad hon om svar.

– Föräldrarna vill veta hur man kan slå ett litet barn på det här sättet, sa Karin Åkesson-Rehnholm men hann inte längre än så förrän det brast för Yaras mamma.

– Slå ned blicken, slå ned blicken. Du är ett djur, sa Yaras mamma upprört och lämnade sen rättssalen.

Mötte blicken
Den mordmisstänkte mannen sitter hela tiden med böjt huvud. Men kvinnan möter blicken hos Yaras mamma och det är det som får modern att skrika att hon ska vika ned sin blick, fästa ögonen vid golvet, att hon är ett djur.

Åklagaren Pernilla Åström upprepade idag sitt yrkande på livstids fängelse för mord. Kvinnan för att hon anses ha slagit ihjäl Yara och mannen för att han som vårdnadshavare inte stoppade hustrun.

– Hon blev utsatt för tortyrliknande inslag under ett utdraget förlopp och med en mycket svår smärta, sa Pernilla Åström.

Väntar sig långt straff
I andra hand yrkar åklagaren på tio års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Mannens advokat hävdade in i det sista att bevis saknas. Kvinnans advokat Eric Widner yrkade bara på ett lägre straff än tio års fängelse.

– Jag anser att tingsrätten får avgöra hur långt straff det ska vara. Min klint har ställt in sig på att det blir ett väldigt långt straff i tingsrätten, säger Eric Wider.

Paret blir kvar i häktet tills domen faller tredje februari klockan 11.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".