Två personer kramar om varandra framför en banderoll med orden "Stulen Barndom". Foto: TT
Foto Adam Ihse/TT.

Hälften av fosterbarnen utan ersättning

"Många faller utanför ramarna för ersättningen"
6:26 min

Drygt hälften av de fosterbarn som ansökt om ersättning hos Ersättningsnämnden har fått nej.

Det handlar om de barn som utsattes för kränkningar och övergrepp i fosterhem eller barnhem mellan 1920 och 1980. Fram till den sista december har de kunnat söka om en ersättning på 250 000 kronor hos statliga Ersättningsnämnden.

Men drygt hälften av de ärenden som behandlats hittills har alltså slutat med ett nej. 

Många sökande ej berättigade
Karl-Erik Berg från Söderåkra är tidigare fosterbarn och före detta ordförande i föreningen Stulen barndom. Han tycker att det låter fel att hälften av de sökande fått nej, men påpekar att det också finns många som har sökt som faktiskt inte är berättigade till ersättningen.

– En hel del var inte placerade av barnavårdsnämnderna, utan av föräldrarna. Då ramlar man utanför de här ramarna. Dessutom måste det finnas skrivelser eller beslut från Barnavårdsnämnden om att det förekommit missförhållanden, säger Karl-Erik Berg.  

Pengar kan aldrig ersätta
Han har själv fått ersättning för sin tid som fosterbarn. I hans fall fanns mycket dokumentation om vanvård, som han kunde begära ut och bifoga till sin anmälan. 

– Det var skönt att det gick igenom även om pengar aldrig kan ersätta vad man varit med om, säger han. 

Karl-Erik Berg är kritisk till det enhetliga beloppet som utgår till alla som får ersättningen. 

– Man har fått samma summa oavsett om man blivit våldtagen eller vad man varit med om. I mitt fall fick jag stryk och nekades att utbilda mig, till exempel, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".