Surfplatta med tangentbord. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eleverna kommer höra skolämnena på surfplattan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sölvesborgselever får läroböcker upplästa

"En del vill läsa, andra vill lyssna"
0:59 min

Alla grundskoleelever i Sölvesborg ska få tillgång till upplästa läroböcker. Kommunen är ensam i länet om ett avtal med företaget Inläsningstjänst.

Företaget Inläsningstjänst har gett ut en app med en mängd olika läromedel inlästa som talböcker. 

Joakim Fryklund, skol-IT-samordnare i Sölvesborg, berättar att deras specialpedagoger har testat tjänsten under 2014 och responsen var positiv.

– De har varit drivande i frågan att vi ska använda oss av tjänsten. Alla blir hjälpta av att kunna ta till sig texten på lite olika sätt. En del vill läsa, andra vill lyssna, säger Joakim Fryklund.

Den riktar sig främst till elever med dyslexi men Sölvesborgs kommun ska låta samtliga elever få tillgång till appen. Inom de närmaste veckorna börjar skolorna använda tjänsten.

Jakob Skogholm, vd på Inläsningstjänst, förklarar varför tjänsten har växt så mycket den senaste tiden.

– Teknikutvecklingen har gått långt fram och medvetenheten har ökat om vilka problem det finns med inlärningen i svenska skolan. Folk förstår vilka möjligheter en sådan här lösning kan erbjuda, säger Jakob Skogholm.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".