Jon Ciurar kom till Sverige efter ett tips om att det var lätt att få jobb. Nu får han hjälp att återvända. Foto:Alvaro Barrientos/TT
Jon Ciurar kom till Sverige efter ett tips om att det var lätt att få jobb. Nu får han hjälp att återvända. Foto:Alvaro Barrientos/TT

Romer får hjälp att återvända hem

"Vi har en plan"
1:41 min

Ett 60-tal rumänska romer i Blekinge ska få hjälp att återvända hem och får även el-och värmekostnader betalda hemma i Rumänien. 

Det tack vare ett samarbete mellan svenska hjälporganisationer i Blekinge, privatpersoner och rumänska ambassaden.

– Grundat på deras önskemål, deras problematik som de har berättat att de har i hemlandet, har vi skaffat en plan, säger Olivia Costea som är Rumäniens hederskonsul i Sölvesborg.

Får el-och värmekostnader betalda i Rumänien
Planen går ut på att tillsammans med de svenska hjälporganisationerna i Blekinge, bland annat Pingstkyrkan, Svenska kyrkan, Röda korset, Lions, Nödhjälpen i Ronneby och privatpersoner, samla vinterkläder, skor och pengar till hemresan.

Vidare har Olivia Costea lyckats få rumänska staten att betala de återvändande romernas el-och värmekostnader i hemlandet några månader framåt.

Rumänien kommer även att erbjuda två yrkesutbildningar.

– Det gäller först och främst grundkurs i personlig assistans och städare, säger Olivia Costea.

Här i Sverige pratas det mycket om att romer diskrimineras i Rumänien. Kommer de här personerna att få jobb, kommer rumänska familjer att vilja ha en personlig assistent som är rom?

– Det finns fördomar. Det kommer att ta tid och det är inte lätt, men jag är övertygad om att det kommer att funka, säger Olivia Costea.

Får nu hjälp att återvända

En av dem som har tackat ja till att resa tillbaka är Jon Ciurar från staden Medias. Joan berättar att han och hans fru Maria bestämt sig för att tacka ja till att återvända hem till sina tre barn som är tio, sju och fyra år gamla. Och att de är mycket tacksamma för all hjälp de har fått här.

Men vad händer med de tre romska familjerna som fortfarande hoppas på att få ett jobb i Sverige och därför tackat nej till hemresan?

– Vi kommer fortsätta att ha kontakt med dem. Naturligtvis kommer ingen att lämnas på gatan, säger Olivia Costea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".